energetski-vampiri

Energetski vampiri – zašto se osjećamo loše pored nekih ljudi?

Podijeli sa svojim prijateljima!

S pojmom “energetski vampiri” susreo sam se prije puno, puno godina i stvarno mi se sviđa. Jednostavno, da moram smisliti bolji naziv od ovog, ne bih uspio! Jeste li se ikada zapitali zašto sa nekim osobama obožavate razgovarati i nakon razgovora se osjećate super? A zašto se dogodi da se neke osobe jednostavno “zalijepe” za vas i nakon razgovora se osjećate kao da vas je vlak pregazio?

Zašto baš o ovoj temi?

Ova tema mi je vrlo draga i bliska jer su moji početci u alternativnim vodama bili usmjereni upravo na rad sa bioenergijom. Tad baš i nisam razumio što se sve  događa oko mene i imao sam problema sa prihvaćanjem nečeg što ne vidim. Naravno, oslanjati se na svoja dominantna osjetila je bilo totalno pogrešno i sada to shvaćam. Na svu sreću, moj mentor je uistinu sposoban naučiti i “tvrde slučajeve” kao što sam ja, kako osjetiti i razumjeti te suptilne podražaje iz okoline.

Energetski vampiri u vašem životu….

Prisjetite se samo situacija kada niste imali pretjerano naporan dan, no ipak, na kraju dana ste bili “strgani”.. I kada se to dogodi nekoliko puta, čovjek jednostavno shvati da je ipak stvar u ljudima s kojima je okružen. Naime, budući da je našem nesvjesnom umu urođena sposobnost prepoznavanja energije osoba i prostora, on nas nastoji upozoravati upravo na takve ljude. I nažalost, najčešće ga ne slušamo.

Veliki je blagoslov kada imate malo energetskih vampira u životu. Iako smatram da je normalno da nas oni okružuju, vrlo je bitno da ih držimo na distanci te da budemo svjesni njihovog utjecaja na nas. Osim na manjak energije, gubitak fokusa i izražene želje za spavanjem, pojedinci se žale i na glavobolje.

Kako ja prepoznajem energetske vampire?

Energetski vampiri su često naporne osobe. Cijelo vrijeme pokušavaju ostvariti neku vrstu fizičkog kontakta sa vama. Ne prestaju pričati o sebi i o nekim svojim situacijama u životu. Naime, uz činjenicu da “cukaju” vašu energiju, maltretiraju i vaša auditivna osjetila. Važno je samo zapamtiti da nisu sve osobe koje su naporne nužno energetski vampiri, niti su svi energetski vampiri izrazito brbljavi i dosadni.  U praksi, unaprijed predvidjeti tko je energetski vampir zahtjeva iskustvo i razvijanje osjetila koja su “kalibrirana” za tu vrstu utjecaja. Iz tog razloga, uvijek imajte na umu kako se osjećate kada ste kraj neke osobe i kako ste se osjećali prije nego je ta osoba došla blizu vas. Ako ste još na početku razvijanja vaših osjetila, jednostavno se držite procjene osjećaja nakon  što razgovor završi. Sa iskustvom će doći i sposobnost predviđanja neugodnih razgovora. Moje iskustvo mi govori da je kombinacija osluškivanja vlastitog stanja i promatranja neverbalne komunikacije sugovornika najbolja garancija za prepoznavanje takvih osoba..

Distancirajte se i ne razmišljajte….

Ne nastojim braniti osobe koje su kronični energetski vampiri, no bitno je znati da svatko od nas po potrebi “uzima” malo tuđe energije. Važnost toga sam shvatio u praksi kao trener osobnog rasta i razvoja. Ukoliko smo u energetskom deficitu, na nesvjesnoj razini će se dogoditi prijenos energije. One osobe koje su kronični energetski vampiri to rade stalno, i iz tog razloga će se gotovo svi koji ih okružuju osjećati loše.

Važno je zapamtiti da je to nesvjestan proces te da energetski vampiri ne znaju da rade to što rade. I dalje, nije opravdanje niti odobravanje da vas crpe na energetskoj razini – ali stvarno nisu svjesni toga. Iz tog razloga, najbolje je takve osobe držati na distanci i ne komunicirati sa njima duže od nekoliko minuta. I naravno, uopće ne razmišljajte o njima. Radije razmišljajte o mehanizmima zaštite kako te osobe ne bi imale utjecaj na vas.

Kontrirajte vampirima!

Vrlo je bitno osigurati fizičku udaljenost od takvih osoba. Nipošto im ne dozvolite da vam onako ” u prolazu” dotaknu ruku ili rame, stvarno su vješti u tome. Takvi dodiri su katalizatori prijenosa energije. Postoje zaista dobri mehanizmi zaštite i na mentalnoj razini. Praktični, bez puno filozofije i sa puno rezultata. Iz tog razloga, ne dozvolite vampirima da utječu na vašu radnu sposobnost ili vaše slobodno vrijeme. Većina mojih klijenata se najviše žali na ta dva slučaja. Na poslu će vas takve osobe bez problema zadržati koji minutu duže od propisane pauze. I naravno, požalit ćete radi svake sekunde provedene sa njima. Ukoliko ste prepoznali vašeg radnog kolegu kao energetskog vampira, nastojte u njegovoj/njezinoj prisutnosti biti dio neke grupe ljudi. Možda u grupi pronađe neku drugu žrtvu. Koliko god zvučalo brutalno, situacija ne može biti drugačija ukoliko nemamo neku tehniku zaštite od negativne energije i vampira.

I za kraj…

Uvijek naglašavam, energetski vampiri nisu svjesni svojeg ponašanja i postupaka. Ne opravdavam ih, nego tu činjenicu naglašavam iz jednostavnog razloga – da prihvatimo odgovornost. I meni je trebalo vrijeme da prihvatim odgovornost i naučim konkretne tehnike zaštite jer sam shvatio da je vrlo teško osobu sa takvim sklonostima upoznati sa njenim ponašanjem. Kad – tad u životu shvatimo da jedino  nad samima sobom imamo mogućnost kontrole, i to je nešto čega se često sjetim.

Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet.

Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe!  – Sri Chinmoy

 

 

 

 

Podijeli sa svojim prijateljima!

Trener All Level Healing tehnike, bivši reprezentativac Hrvatske u streljaštvu, trener streljaštva. Fokus mojeg rada je analiza neverbalne komunikacije, mentalne tehnike te međuljudski odnosi u grupama.

Previous

Što je nametnuti osjećaj krivnje: je li problem u nama ili smo žrtve manipulacije?

Next

Zabava i dosada – kada ste se zadnji put prepustili svojim mislima?

2 Comments

  1. Nominirala sam te za The Versaatile Blogger Awards. Detalje možeš vidjeti u mom posljednjem postu. 🙂

    • ivan

      Wow, kakve vijesti 🙂 Puno hvala Brankice, odmah ću skoknuti na tvoj blog 🙂
      Čitamo se i dalje 🙂 <3

Odgovori

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén