Podijeli sa svojim prijateljima!

Koja je uloga muškarca u vezi? A koja je uloga žene? Prema mojem iskustvu je  granica između te dvije uloge postala vrlo nejasna. Logično, svijet se ubrzano mijenja a naša svijest o promjenama ne prati tu dinamiku. Danas se ne zadovoljavamo s klasičnim podjelama uloga u odnosu, nego svaki  partnerski odnos nastojimo personalizirati našim potrebama. Što to sve znači za nas i naš odnos, pročitajte u tekstu!

Stara škola o odnosima…

Muškarci su glava kuće. Oni donose sve bitne odluke. Da, to je stvar prošlosti. Zbog užurbanosti života danas svatko mora donositi odluke i nikad nije bilo bitnije da se par razumije i zna kako onaj drugi razmišlja. No, komunikacija je često toliko slaba da se nemamo priliku dobro upoznati. U praksi se pokazalo da je taj pojam “nedostatak komunikacije” toliko “isfuran” da se izgubilo što bi on točno trebao značiti. Tada nastaju problemi s očekivanjima.

Stereotipna očekivanja vs. moderno doba i prava spolova

Koliko se god svijest ubrzano mijenja, još uvijek se očekuje od muškaraca da budu muškarci. Čvrsti, konstantni, nepredvidivi samo kada treba iznenaditi dragu s putovanjem ili možda nekom ružom. Čokolada je vrijednija od zlata, pogotovo kad dečko/muž prepoznaje simptome PMS-a. To bi čak mogli okarakterizirati kao neko stereotipno očekivanje. Ukoliko bi žena “trebala” biti doma i baviti se djecom te kuhanjem, taj muškarac narušava njena prava. Definitivno, jer uz taj ogroman potencijal koje imaju žene, stvarno je kontraproduktivno očekivati da žene imaju isključivu ulogu domaćice.

Stvari su ipak otišle u krivom pravcu

To je bio onaj trenutak kada se počela forsirati emotivnost kod muškaraca. Stvarno je teško govoriti o ovoj temi i svjestan sam koliko moram biti oprezan, jer o ovoj temi svi imaju čvrste stavove. No ipak, od muškaraca se počelo raditi ono što oni nisu. I pogodite što, to je utjecalo na muškarce. Veliki dio nas je postao cendrav. Shvatili smo da su emocije bitan dio nas. I stvarno jesu! Ne treba očekivati od bilo koje osobe da uvijek potiskuje svoje emocije, nevezano uz spol. Kao uvijek, pitanje je balansa koji se definitivno nije pronašao. I tada je začet put u konfuziji koja je uz pomoć nedostatka komunikacije, uzrokovala ovo što postoji danas. Stvarno je teško ostvariti funkcionalnu vezu.

Nema toga što se podrazumijeva u današnjim vezama!

Hoće li muškarac čekati ženu da se vrati s posla kako bi ona skuhala ručak? Stvarno je stvar naših osobnih mišljenja. Sve se treba dogovoriti. Ako postoje očekivanja, bila ona starog kova ili moderna, ona moraju biti definirana. Mi danas zapravo idemo linijom manjeg otpora. Uzimamo nasumično karakteristike odnosa koje nam odgovaraju. I naravno, tada nastaju očekivanja (koja najčešće ne definiramo kako treba i  još k tome nema suglasnosti oba partnera za ta očekivanja) koja uzrokuju svađe.

Ne možemo uzimati razne standarde ponašanja u vezama nasumično i očekivati da će to druga osoba samo tako prihvatiti. Ovdje se ne radi o činjenici da partner ne želi prihvatiti to, nego je pitanje može li partnerica/partner stvoriti mentalnu sliku takvog odnosa!

Kakvo god naše mišljenje bilo, statistika govori svoje…

Kada sam počeo pisati ovaj tekst, razmišljao sam da li mi to treba u životu. Jer znam da na ovakve teme u pravilu ljudi ne reagiraju dobro. Budući da sam proveo puno sati razgovarajući s ljudima o ovakvim temama, ne mogu ne primijetiti da je to stvarno problem. Problem oba spola, bez upiranja prstom tko je prvi počeo i takvih gluposti. Cilj nam je biti zadovoljni (ja se nadam) i zato se trebamo koncentrirati na rješenje. Zašto da si dozvolimo godine i godine neispunjenih očekivanja kada stvari možemo riješiti prije i bezbolnije?

Lakše nam je ipak ovako…

Da, kada je generalno problem u komunikaciji – lakše je postupati ovako. Rješavati problem tek kada “kap prelije čašu”. Ako prepuštamo vezu takvom slijedu događaja, najčešće će se stvari promijeniti tek kada oba partnera shvate da postoje samo dvije opcije: razvod ili totalna promjena partnerskog odnosa. U praksi se pokazalo da će se pokušati u korijenu promijeniti  oba partnera, što se opet neće detaljno definirati već će se stvar ubrzano “zapečatiti” dobrim seksom. Sve je dobro kad se dobro sv…. Valjda je to taj slučaj! 😛

Ne postoji idealna vrsta odnosa, samo onaj individualan način svojstven svakom paru

Uloga koja nam najviše odgovara u odnosu, treba biti definirana. Ako nama odgovara i našem partneru, smanjit ćemo si mogućnosti za nepotrebnim svađama. Kako god mi “definirali” naše odnose, bitno je zapamtiti jednu stvar. Puno nam je lakše “ukalupiti” odnos kako bi znali kako će naš partner na što reagirati, nego uistinu upoznati partnera i sebe sa zahtjevima i potrebama. Da, za to treba uložiti određen trud. Jedino što si ni u kojem trenutku zajedničkog života  ne smijemo dozvoliti je da očekujemo od partnera ono što ni sami ne možemo ispuniti.

Onog trena kada od partnera očekujemo angažman u vezi koji sami nismo spremni uložiti, izlažemo vezu velikim rizicima!

Završni savjet….

Ovaj savjet sam dao u jednom nedavnom razgovoru. Savjet je bio upućen ženskoj osobi pa ću ga u originalu natipkati. To nikako ne znači da krivim žene za probleme u partnerskim odnosima. Svatko tko pročita savjet neka slobodno “zamjeni spolove i uloge” i neka ga prilagodi svojim potrebama, ako to zaista želi.

“Ponašaj se prema svom mužu samo onako kako želiš da se tvoja snaha ponaša prema tvom sinu! “

 Pročitajte tekst “Ne znam što hoću, ali znam što neću”, koji se nadovezuje na ovu temu, klikom na ovaj link!

Podijeli sa svojim prijateljima!

Trener All Level Healing tehnike, bivši reprezentativac Hrvatske u streljaštvu, trener streljaštva. Fokus mojeg rada je analiza neverbalne komunikacije, mentalne tehnike te međuljudski odnosi u grupama.