dosada

Zabava i dosada – kada ste se zadnji put prepustili svojim mislima?

Podijeli sa svojim prijateljima!

U zadnje vrijeme sve više neobavezno boravim u prirodi. Bez nekog posebnog razloga niti cilja, kao ni vremenskog ograničenja. Uživati među drvećem, hodati pokraj potoka, bez mobitela i nekakvih civilizacijskih smetala uistinu je opuštajuće. Posebno obožavam prošetati do jedne velike brane koju su napravili dabrovi i ondje slušati žubor vode. Ondje si dajem priliku pustiti misli neka idu u pravcu u kojem god žele i “odmoriti dušu”. I prije nekoliko dana, šetajući opet istim putem do mojih prijatelja dabrova, na pamet mi je palo jedno pitanje:

“Zašto ljudi moraju ići nekuda kako bi bili nasamo sa svojim mislima?”

Danas kada si dosadu jednostavno ne možemo dozvoliti….

Što radimo kada nam je dosadno? Kada ste zadnji put vidjeli nekoga da zamišljeno gleda u nekom pravcu i apsolutno ne radi ništa – već samo razmišlja? Danas je to rijetkost, jer u trenutku i najmanjeg osjećaja dosade automatskim pokretima uzimamo mobitel iz džepa. Jednom prilikom sam razgovarao sa svojim kolegom koji je zaboravio mobitel i trebao je provesti nekih 2 sata bez njega. Napravio je veliku dramu oko toga, što naravno, nisam mogao razumjeti iz prve. Iz daljnjeg razgovora mi je postalo jasno – čovjek se  boji provesti 2 sata nasamo sa svojim mislima.

Moramo li se uvijek zabavljati?

Putovanja autobusom…..

Budući da sam bio član reprezentacije u streljaštvu, dosta sam putovao. Danas kada razmišljam o svemu tome, shvaćam koliko je to bilo značajno. Naime, nije poanta u kojim sam sve državama bio, već u putu do tamo. Omiljena stvar mi je bila gledati kroz prozor i pustiti misli neka idu u kojem god smjeru žele. Iako bi se nekome takvo što moglo učiniti beznačajnim, savjetujem vam da pokušate. Odvojite na dan malo vremena upravo za ovakvu aktivnost, i nakon mjesec dana prestanite. Tek tada možete shvatiti važnost upravo ovakvog oblika relaksacije.

Što naše nesvjesno treba i želi?

Naš nesvjesni um analizira nevjerojatnu količinu informacija na dnevnoj bazi. Sve ono što se dogodilo, vaše emocije, vaša očekivanja, sve! Budući da naš um ima potrebu kategorizirati stvari (kao da stavlja informacije u različite mentalne ladice ormara), trebamo mu osigurati vrijeme za to. Ukoliko to ne radimo, vrlo brzo može doći do zasićenja informacijama. Kako ćete to prepoznati? Najčešće po konfuznim emocijama. Iako se ne osjećate loše i nemate razloga biti loše, ne možete se osjećati dobro. Možda vam je taj dan baš bitno da odradite puno toga na poslu, ali jednostavno ne možete, kao da ste odsutni. Vjerojatno će vam se dogoditi i pad kreativnosti. Prisjetite se osoba iz okoline koji se zagledaju u neku točku i neko vrijeme budu odsutni. Njihov nesvjesni um tada sortira nagomilane informacije.

I kakve veze ima dosada sa tim?

Bez obzira što nesvjesni um ima toliki utjecaj na naše živote, općenito mu se slabo posvećujemo. Slabo se bavimo i našom sviješću, a podsviješću pogotovo. I uz sve to, naše psihičke sposobnosti se uspijevaju prilagoditi i ovakvom režimu života. No onda se dogodio mobitel. Svaki put kada je dio nas želio procesuirati informacije, uzmemo mobitel i bombardiramo ga novim! A zapravo se ne traži puno od nas. Možda samo traži da popijemo jednu kavu  uz pogled u daljinu.

Fascinantno….

Trebamo li otići nužno u neke daleke krajeve kako bismo “odmorili dušu”? Veliki sam fan odlaska u prirodu i smatram da ljudima koji žive u gradovima je to apsolutno korisno. Stvar je u frekvencijama prirode i u činjenici da nam je to prirodnije stanište od betona. Vrlo mi je zanimljivo slušati mog mentora kada govori upravo o utjecaju frekvencija na naše odmaranje. Do tad nisam znao koliki to utjecaj ima na nas. Ali ako već nemamo priliku otići u prirodu i dozvoliti si prirodni oporavak, apsolutno nas ništa ne košta metoda ” mozak na pašu”.

Iznenadili bi se koliko dobrih stvari u životu možete dobiti besplatno….

 

 

 

Podijeli sa svojim prijateljima!

Trener All Level Healing tehnike, bivši reprezentativac Hrvatske u streljaštvu, trener streljaštva. Fokus mojeg rada je analiza neverbalne komunikacije, mentalne tehnike te međuljudski odnosi u grupama.

Previous

Energetski vampiri – zašto se osjećamo loše pored nekih ljudi?

Next

The Versatile Blogger Award

1 Comment

  1. Draga Sretna patko, nominirala sam te za Versatile Blogger Award. Pravila i detalje možeš vidjeti na mom blogu 🙂

Odgovori

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén